A. L. Casse

Andreas Lorentz Casse var justitsminister under ministerierne Hall og Monrad fra 1860-64.

Andreas Lorentz Casse (1803-1886)

Andreas Lorentz Casse var justitsminister i ministeriet Hall 1860-63 og igen i ministeriet Monrad under krigen i 1864. Politisk var han inkarneret nationalliberal og under krigen i 1864 var han ofte fortaler for at fortsætte kampene.

Baggrund

A. L. Casse blev født i 1803 i København som søn af en glarmester. Han blev uddannet cand. jur. i 1824 og blev dr. jur. i 1840. Han bestred igennem 1850’erne flere prestigefyldte stillinger som f.eks. borgmester af København i 1854-56. Han blev valgt ind i folketinget første gang i 1852 men nedlagde sit mandat i 1854.

A. L. Casse er beskrevet som en yderst intelligent men også ejendommelig person. Svend Thorsen skriver i sin bog De Danske Ministerier 1848-1901: ”A. L. Casse var høj af skikkelse, yderst behersket af fremtræden, og han kunne med sit kraftige, men ligesom livløse ansigt synes en træmand.” På grund af en ulykke bevægede han sig med besvær, og han var desuden næsten blind, hvorfor han optrænede sig selv til at kunne huskede alle sine taler, endda også nøjagtige referater af folketingsmøder, udenad. Som leder af justitsministeriet fik han forelæst sagerne, hvorefter han dikterede sine afgørelse, men i statsrådet følte han det passende, at han sad med nogle papirer foran sig, selvom han ikke kunne læse dem.

Tid som minister

I 1860 blev Casse udpeget som justitsminister i ministeriet C. C. Hall, og han fik i sin ministertid vedtaget betydningsfulde reformlove. Han manglede dog parlamentarisk erfaring og støttede sig ofte til kultusminister D. G. Monrad. Ikke desto mindre stod Casse bl.a. bag oprettelsen af Sø- og Handelsretten og loven om fastelønninger til retsembedsmændene.

Med ministeriet Halls afgang i december 1863, lige på tærsklen til krigen med Preussen og Østrig, dannede Monrad efterfølgende regering. Han havde ønsket at trække en række af den tidlige regerings ministre med sig over i sit nye ministerium, men det lykkedes ham blot at overtale krigsminister C. Lundbye og justitsminister A. L. Casse. Under krigen viste Casse en meget stejl indstilling til krigen. To gange truede han med at fratræde sin ministerpost: Første gang i februar-marts da han gik ind for at afslå et engelske forslag om en international konference, og anden gang da han i maj var imod en våbenhvile, som betød opgivelsen af blokaden af de tyske havne. Casse skulle desuden også have overrasket Rigsdagen, da han, stik imod sit omdømme som en meget behersket mand, angiveligt hulkede som et barn ved meddelelsen om rømningen af Dannevirke.

A. L. Casse fortsatte efter krigen sit politiske virke som medlem af Folketinget indtil 1881. Han døde fem år efter 83 år gammel.

Af Steffen Lind Christensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: