Aviser i 1860’erne

Siden 1600-tallet var der udkommet aviser og magasiner i Danmark, men først med junigrundlovens ophævelse af censuren i 1849 blev der skabt en fri presse, der både formidlede nyheder og påvirkede den offentlige opinion. I 1860’erne havde aviserne allerede en stor betydning for den offentlige meningsdannelse, selvom deres udbredelse endnu var relativt begrænset. Det er vurderet, at kun omkring 3 % af danske landbohjem modtog en avis omkring 1860. Samtidens største avis, Berlingske Tidende, trykte sin søndagsudgave i ca. 10.000 eksemplarer.

I 1860’erne var der allerede fremvokset en stor mængde lokale blade. Det var dog de store københavneraviser, som kom tættest på at være landsdækkende aviser, og som havde den største betydning for meningsdannelsen.

Det største blad var Berlingske Tidende, der var en mellemting mellem moderat konservativt og moderat nationalliberalt. Vigtigere for meningsdannelsen var imidlertid de to store nationalliberale blade Dagbladet og Fædrelandet. Særligt Fædrelandet, som blev redigeret af den fremtrædende nationalliberale digter og forfatter Carl Ploug, anlagde en kompromisløs nationalliberal tone, som understøttede Slesvigs tilknytning til kongeriget og afviste kompromisser med Tyskland og Holsten. Den nationalliberale dominans i dagspressen var med til at styrke den offentlige opfattelse af, at løsningen på det slesvig-holstenske problem i sidste ende var en indlemmelse af hele Slesvig i en dansk nationalstat.

Ud over dagbladene havde ugeavisen Illustreret Tidende også en stor udbredelse. Avisen var en mellemting mellem et moderne ugeblad og en ugeavis, der bragte petit-nyheder og mere eller mindre apolitiske og uforpligtende beretninger fra ind- og udland. Dens særkende var de flotte træsnit, som prydede avisen og gav den sit navn. Illustreret Tidende  var skabt efter engelsk forbillede og lignende ugeaviser fandtes flere steder i Europa, blandt andet i Tyskland i form af Illustrierte Zeitung.

Et eksempel på Illustreret Tidendes træsnit. Her er det udsigten fra Aarhus banegård fra Illustreret Tidende den 17. sep. 1862

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: