Carl Ploug 1813-1894

Carl Parmo Ploug var journalist, digter og politiker og var op til krigen i 1864 en af de mest fremtrædende fortalere for den såkaldte Ejderpolitik, der krævede Slesvigs indlemmelse i Danmark og Holstens udskillelse af riget. Som redaktør for det indflydelsesrige nationalliberale dagblad Fædrelandet havde han en stor indflydelse på den offentlige opinion.

Carl Ploug var født og opvokset i Kolding, men flyttede senere til København, hvor han blandt andet studerede teologi, historie og litteratur ved Københavns Universitet. Ploug blev politisk aktiv i forbindelse med kampen for den frie forfatning i 1838 og var sammen med Orla Lehmann og D.G. Monrad blandt de toneangivende fortalere for en ny forfatning.

I 1841 overtog Ploug posten som redaktør for dagbladet Fædrelandet efter Orla Lehmann. Fra denne position spillede han en hovedrolle som formidler af de nationalliberale idéer til offentligheden. Som mange andre nationalliberale var Ploug en varm fortaler for en tættere politisk forening af de skandinaviske lande, den såkaldte skandinavisme, og han var i flere årtier bannerfører for denne bevægelse.

I årene op til krigen i 1864 var Ploug blandt de mest kompromisløse fortalere for en indlemmelse af Slesvig i Danmark og en udskillelse af det tyske Holsten. Gennem sin redaktørpost gjorde han Fædrelandet til en ivrig agitator for Ejderpolitikken.

Efter nederlaget i 1864 rykkede Ploug sig gradvis i en mere konservativ retning. Han var medlem af Landstinget fra 1858-1890 og stemte i 1866 for den meget konservative reviderede grundlov af 1866, der afskaffede flere af junigrundlovens mere liberale elementer. Han var senere med til at organisere et egentligt højre i dansk politik.

I den brede offentlighed var det især som avismand, sangskriver og forfatter, at Ploug slog sit navn fast. Han var en særdeles populær digter i sin samtid, og også efter hans død blev hans digte anvendt. Hans produktion tæller blandt andet fædrelandssange, historiske sange og lejlighedsdigte til forskellige officielle og private begivenheder.

I anledning af 1864live-projektet har vi genoplivet Carl Ploug på Facebook: https://www.facebook.com/carl.ploug.37

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: