H. Raasløff

Harald Iver Andreas Raasløff var minister for Holsten-Lauenborg fra 1860-61. Foto fra ca. 1860 af Friedrich Brandt.

Harald Iver Andreas Raasløff (1810-1893)

Harald Raasløff var dansk embedsmand og minister. Han var minister for Holsten-Lauenborg fra 1860-1861 i ministeriet C. C. Hall. Han gik ind for en helstatspolitik med respekt for begge nationaliteter i hertugdømmerne. Derfor arbejde han også for en administrativ deling af Slesvig samt bekæmpede de danske sprogreskripter. Hans politiske syn på hertugdømmerne førte til konflikt med resten af C. C. Halls regering, og Raasløff måtte gå af som minister i 1861.

Minister for Slesvig 1854-56

Harald Raasløff var opvokset i Holsten, og havde en kosmopolitisk tilgang til politik. Blandt andet ønskede han at mægle mellem nationaliteterne i hertugdømmerne og arbejdede for et såvel nationalt som sprogligt neutralt Slesvig. Raasløff mente således, at det danske monarki burde være neutralt i national henseende, og for ham var de tyske sydslesvigeres krav, om at forblive i forbindelse med Holsten, lige så naturligt som de danske nordslesvigeres ønske om at blive en del af kongeriget. Derfor mente han, at den rette løsning på det slesvig-holstenske spørgsmål måtte være en deling af Slesvig. Af samme grund tog Raasløff også afstand fra de såkaldte sprogreskripter, hvilke han anså som et forsøg på at fordanske dele af Slesvig, hvor det danske sprog ikke længere var almindeligt udbredt. Det var derfor også med visse betænkeligheder, at Raasløff i december 1854 overtog posten som minister for Slesvig i ministeriet P. G. Bang. Allerede i februar 1856 trådte Raasløff da også tilbage som minister for Slesvig pga. af uenighed i de nationalliberales politik i forhold til Slesvig.

Minister for Holsten-Lauenborg 1860-61

Ved C. C. Halls regeringsovertagelse i 1860 blev Raasløff udnævnt til minister for Holsten-Lauenborg i et forsøg på at imødekomme det konservative helstatsparti. Raasløff var også velset i Holsten pga. sin fortrolighed med tysk sprog og kultur, hvilket C. C. Hall utvivlsomt også har lagt vægt på.

Raasløff blev godt modtaget i Holsten, og formanden for den holstenske stænderforsamling, C. Scheel-Plessen, anså ham for ”en mand, der har såvel vor landsdel som hele monarkiets vel for øje, og hvis hjerte slår varmt derfor”. Raasløff blev dog også udnævnt til kgl. kommissarius ved Holstens Stænderforsamling, og stillede sig i denne rolle på Holstens side i 1861, da der var uenighed om, hvor stor indflydelse stænderforsamlingen skulle have i økonomiske spørgsmål. På denne måde modsatte han sig sin egen regeringschefs politik, og han blev kaldt til København af Hall. Efter heftige diskussioner i statsrådet, hvor Raasløff stod alene med sine synspunkter, trådte han ud af C. C. Halls regering.

Efter afgangen som minister

Efter sin afgang som holstensk minister angreb Harald Raasløff i en række småskrifter Hall og de nationalliberales politik i hertugdømmerne. Han fastholdte i sit videre forfatterskab, at en konservativ politik med kongedømmet i centrum var en nødvendighed i forhold til hertugdømmerne. Raasløff forsøgte nogle gange at blive valgt til hhv. Lands- og Folketinget, men uden held, og han mistede helt sin politiske indflydelse. Han døde i 1893 uden længere at være en offentlig kendt person.

Af Steffen Lind Christensen

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: