Londontraktaten 1852

Londontraktaten i 1852 blev indgået af England, Rusland, Frankrig, Sverige, Danmark, Østrig og Preussen i kølvandet på treårskrigen 1848-1851. I traktaten erklærede de underskrivende parter, at de anerkendte det danske monarkis integritet, og altså dermed at den danske stat bestod af kongeriget Danmark samt hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg.

Londontraktatens egentlige emne var dog den danske arvefølge. Det havde længe stået klart, at oldenborgeren Frederik 7. ikke kunne få børn, og at denne gren af den danske kongeslægt hermed ville uddø med ham. For at sikre det danske monarkis samlede videreførelse var det derfor nødvendigt at finde en arving, der både kunne gøre krav på kronen i Danmark og hertugtitlen i hertugdømmerne. Da den russiske zar som efterkommer af oldenborgerne i hertugdømmerne kunne gøre arvekrav på hertugtitlen, skulle en kommende arving godkendes af Rusland. Valget faldt til sidst på Prins Christian af Glücksburg (den senere Christian 9.), som var efterkommer af både den danske kongeslægt og de slesvig-holstenske hertuger. Med Londontraktaten godkendte de europæiske stormagter Prins Christian som arving til både kongeriget og hertugdømmerne. Traktaten blev dog ikke underskrevet af Det Tyske Forbund, hvilket senere skulle blive endnu et af stridspunkterne op til krigen i 1864.

Londontraktaten var et vigtigt holdepunkt for Danmark i krigen i 1864, fordi man herigennem havde fået ankerkendt rigets integritet og arvefølgen til alle riget dele. Inden Londontraktaten blev underskrevet havde Danmark, Østrig og Preussen imidlertid udvekslet en række noter, der blev kendt som “aftalerne fra 1851-52”. Noterne var en væsentlig grund til at Østrig og Preussen gik med til at underskrive Londontraktaten, og det var i disse noter, at Danmark skrev, at at man ikke ville inkorporere Slesvig og ville ligestille alle rigets dele. Det var disse aftaler Østrig og Preussen mente Danmark havde brudt med Novemberforfatningen.

Læs evt. mere om Londontraktaten, aftalerne og krigsudbruddet på danmarkshistorien.dk

7 kommentarer

 1. god nok

 2. leksi beksi smækker amina

 3. hej lea

  1. stop dig selv

   1. Hvorfor??

 4. hej albe

 5. Anonym · · Svar

  Godt indlæg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: