16. sep. 1862: Den politiske konflikt i Berlin spidser til! Bismarck lurer i kulissen


Den preussiske konge, Wilhelm 1. (reg. 1861-1888), var stærkt konservativ og modstander af enhver form for demokrati. Sammen med sin krigsminister von Roon ønskede han en kraftig udvidelse af det preussiske militær, hvilket parlamentet var imod pga. de store udgifter.

I den preussiske hovedstad Berlin har der hele året været politisk konflikt mellem kongens regering og det liberale flertal i parlamentet. Kong Wilhelm står stejlt på sine rettigheder som monark, mens parlamentet ønsker mere indflydelse. Militærbevillingerne er nu det største stridspunkt. Kongen og krigsminister von Roon ønsker en kraftig styrkelse af den preussiske hær, hvilket afvises af parlamentet. Modsætningerne vokser og truer i disse dage med at kaste Preussen ud i den største politiske krise siden revolutionerne i 1848. Bismarck sidder i Paris som gesandt, men von Roon er i jævnlig forbindelse med ham, og kongen accepterer, at han tilbagekaldes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: