22. sep. 1862: Bismarck til kongen: Kampen står mellem parlamentarisme og monarki, og parlamentarismen må aldrig få lov at sejre!


I samtalen mellem kong Wilhelm og Bismarck forsøger Bismarck at give kongen mod og energi til at fortsætte kampen. “Dette er ikke en kamp mellem liberalisme og konservatisme,” siger Bismarck og fortsætter, “det er en kamp mellem den parlamentariske og den monarkiske statsform, og parlamentarismen må undgås for enhver pris. Selv hvis det betyder en periode med diktatorisk styre. Hvis jeg som ministerpræsident bliver spurgt om min mening, vil jeg sige den, men hvis kongen står på sin vilje, vil jeg gøre alt for at gennemføre den og vil hellere falde med majestæten end forlade ham i kampen mod parlamentarismen.” Kongen bliver stærkt bevæget af Bismarcks ord og beslutter, at Bismarck skal være ny regeringsleder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: