30. sep. 1862: Bismarck til parlamentet: Tidens store spørgsmål afgøres ikke af taler og flertalsbeslutninger, men af blod og jern!


Bismarck holder en tale til det preussiske parlaments budgetkomité og udtaler, at tiden er kommet til at gøre brug af Preussens styrke: “Preussen må sikre sin styrke, så det kan slå til på det rigtige tidspunkt (…). Preussens grænser er ikke gode nok til at sikre os som levedygtig stat. Tidens store spørgsmål afgøres ikke af taler og flertalsbeslutninger, men af blod og jern!” Talen tjener for Bismarck et dobbelt sigte. Dels retfærdiggør den oprustningen, som kongen og regering ønsker, og dels kan den flytte fokus fra de indenrigspolitiske problemer til de udenrigspolitiske muligheder ved at pege på Preussens chancer for ekspansion.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: