22. dec. 1862: Den spritnye “Nøddebo Præstegaard” får tørt på af Fædrelandets anmelder!


Scharlings Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard udkom i 1862 og blev en bragende succes. Forsiden her er fra 7. oplag i 1883.

Scharlings Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard udkom i 1862 og blev en bragende succes. Forsiden her er fra 7. oplag, trykt i 1883.

Den netop udkomne “Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard” af Henrik Scharling falder ikke umiddelbart i Fædrelandets anmelders smag, selvom udgangspunktet er godt: “Der er et godt Anlæg i denne Bog. Hovedpersonen er en ung Mand paa hint aandelige Standpunkt eller rettere sagt i hin Hjertets Tilstand, som S. Kierkegaard i Enten-Eller har betegnet som det Eritiskes første Stadium. (…) Han (forfatteren) stiller ham overfor to unge Piger, og det er nu øjeblikkelig afgjort, at han vil forelske sig i den ene af dem og forlove sig med hende, men nu gjælder det at udfinde, hvilken af dem det skal være, og denne Sag er saare vanskelig at afgjøre, thi hans Hjerte er saa blødt, at det altid sværmer for den af dem, der er tilstede.” Bogens gode udgangspunkt bliver dog ikke indfriet: “Men dette Anlæg synker stærkt ved Udførelsens Tarvelighed og syntes os tilsidst næsten ganske at forsvinde i Ubetydelighed. (…) Skikkelserne, der optræde, ere med Undtagelse af Præsten selv mere Charakterschemaer end Charakterer. (…) De to unge Piger ere kun to uinteresserede Personificationer af den stille Alvor og den muntre Naivitet, der ere blevne en Tradition i det scribeske Lystspil og derfra ere vandrede over i den danske Litteratur. (…) Det hele synes os frembragt af en kold Betragters Overlegenhed over disse Smaating, uden den Varme og fine Følelse for dem, som kun kommer ved at have gjennemlevet dem, ligesom vi ikke heller kunne skjule den Mistanke om, at den egentlige Nydelse ved Bogen nok stikker deri, at den blaserte Læser mulig føler sig Helten saa uendelig overlegen. Men i saa Tilfælde er Nydelsen af et temmelig tvivlsomt Værd.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: