6. feb. 1863: Bismarck indgår alliance med Rusland og truer dermed med at frarøve Danmark en nøgleallieret


poland-1864

Forståelsen mellem Rusland og Preussen i spørgsmålet om den polske opstand kan for skæbnesvangre følger for Danmark. Under treårskrigen 1848-51 var den politiske støtte fra Rusland en væsentlig årsag til at Danmark kunne trække sig sejrrigt ud af krigen

Den preussiske ministerpræsident Otto von Bismarck har i dag indgået en konvention med Rusland om russisk-preussisk samarbejde til bekæmpelse af frihedsbevægelser i grænseegne. Konventionen udspringer af det polske oprør mod det russiske overherrredømme, der brød ud for omkring 2 uger siden. Konventionen er først og fremmest symbolsk, men for Rusland er den meget vigtig, da de øvrige stormagter er kritiske over for Ruslands fremfærd i Polen, da folkestemningen i deres hjemlande er klart på Polens side. Bismarck sætter hermed zaren i en taknemmelighedsgæld, som kan få stor betydning i en konflikt med Danmark. Under treårskrigen 1848-51 var det i høj grad den russiske trussel om intervention til Danmarks fordel, der fik Preussen til at trække sig ud af krigen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: