4. maj 1863: Debat i Rigsrådet. Hall vil ikke afvise forfatningsændring


Holstens forhold til resten af helstaten bliver centralt i den kommende rigsrådssamling.

Holstens forhold til resten af helstaten er det centrale spørgsmål i rigsrådssamlingen.

I dag er der 1. behandling af adresseforslaget fra 28. april, hvor rigsrådsmedlemmer krævede Holstens delvise udskillelse stadfæstet i en ny forfatning.

Konseilspræsident Hall spørger i Rigsrådet, om den fremsatte adresse er en mistillidserklæring til regeringen. Men derudover er han på ingen måde afvisende over for tanken om at lade det nye forhold mellem Holsten og resten af monarkiet komme til udtryk i en lov.

Adressefremsætterne  forsikrer, at det ikke er et udtryk for mistillid, men blot ønsket om at skaffe klarhed. Indenrigsminister Orla Lehmann erklærer efterfølgende, at “den lovgivende Magt i Danmark-Slesvig [nu er] uafhængig af hvilkensomhelst lovgivende Magt”, men lægger samtidig ikke skjul på, at det er et spørgsmål, “hvorvidt denne hele Tingenes Ordning ogsaa virkelig kan gaae”. Hall erklærer sig enig i denne udtalelse, og adressefremsætterne er indtil videre tilfredse med svarene.

Det er således endnu et åbent spørgsmål, om det løsere forhold mellem Danmark-Slesvig og Holsten skal stadfæstes i en ny forfatning, som sandsynligvis vil fremkalde stærke protester fra de tyske stater. Rigsådet skal debattere adresseforslaget igen senere i maj.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: