22. maj 1863: Rigsrådssamlingen slutter med opbakning til ministeriet


Rigsrådssamlingen slutter og Halls regering kan fortsætte sin forsigtige udskildningspolitik

Rigsrådssamlingen slutter, og Halls regering kan fortsætte sin forsigtige udskildningspolitik

Rigsrådssamlingen, der har varet siden 22. april, slutter i dag. I rigsrådet har valgte repræsentanter fra Danmark og Slesvig særligt diskuteret regeringens ønske om at slå ind på en gradvis udskillelse af Holsten, som det blev erklæret i Martskundgørelsen den 30. marts 1862. Der er generelt opbakning til regeringens politik, hvilket under samlingen kom til udtryk i et adresseforslag, der blev vedtaget den 12. maj, og som opfordrede til, “… at det forandrede forhold [mellem Holsten og resten af monarkiet] erholder udtrykkelig forfatningsmæssig Stadfæstelse”.

Adressen blev vedtaget med 25 stemmer mod 20. Imod stemte hovedsageligt de politikere, der ønskede at bevare Helstaten med Holsten og var skeptiske over for regeringens politik om en sammenknytning mellem Danmark og Slesvig. Disse modstandere er dog ikke villige til selv at søge at overtage regeringsansvaret, og regeringen kan derfor fortsætte sin forsigtige udskildningskurs. At det er en forsigtig kurs understreges af, at rigsrådet den 21. maj forkastede et forslag om at bede kongen om straks at forelægge et forslag til ny forfatning, der udskiller Holsten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: