Kong Fre. 7.: Hellere krig end denne forbandede stilstand! (månedsoversigt maj-jun 1863)


Den danske konge Frederik d. 7. er ved at være træt af hele tiden at skulle være kampberedt

Den danske konge Frederik 7. er ved at være træt af hele tiden at skulle være kampberedt

Maj måned 1863 har været præget af det danske rigsråds forhandlinger og af en ivrig international diplomatisk noteveksling efter den danske regerings udstedelse af martskundgørelsen den 30. marts 1863.

Rigsrådssamlingen endte med en forsigtig opbakning til regeringen Halls politik om at give Holsten en løsere tilknytning til de øvrige dele af Helstaten. De fleste er klar over, at dette vil betyde en skærpet konflikt med de tyske stater, men det skønnes at være nødvendigt at tage disse skridt, da Holsten hidtil har fungeret som en hindring for en tættere sammenknytning mellem Slesvig og kongeriget. De konservative tilhængere af Helstaten er betænkelige ved kursen, men selvom konseilspræsident Hall selv har leget med idéen om at træde tilbage for et mere konservativt ministerium, er der ingen, der ønsker at overtage posten. Den mest oplagt kandidat C. A. Bluhme, som var regeringsleder fra 1851-52, vil nok kritisere, men ikke overtage.

Ved siden af rigsrådssamlingen har der været ivrig diplomatisk aktivitet, hvor Danmark har søgt at forklare særligt Østrig og Preussen, at Holstens nye forhold ikke er et brud på de hidtidige aftaler. Hall har også prøvet at splitte de to tyske stormagter for eventuelt at få østrigsk accept af de danske skridt. Begge har dog afvist og fastholdt, at Danmark har brudt hidtidige aftaler. De henviser begge til, at nu må Det Tyske Forbund beslutte, hvad der skal ske. Dette er absolut ikke i Danmarks interesse, da forbundet er mere tysk-nationalt end de to stormagter. De danske spørgsmål er p.t. under udvalgsbehandling i Det Tyske Forbund, men ventes at blive taget op til forhandling den 18. juni 1863 i Frankfurt. Disse forhandlinger bliver skæbnesvangre for Danmark, da det forventes at flere medlemmer vil anbefale en såkaldt “eksekution”, som er en militær indgriben fra forbundets side i medlemsstaten Holsten. Eksekution vil kun kunne foretages i Holsten, da Slesvig ikke er medlem af Det Tyske Forbund, men det vil betyde tysk militær indgriben på dansk område og vil sikkert blive brugt til at presse Danmark til indrømmelser i Slesvig.

Den danske konge Frederik 7. er imidlertid godt træt af hele det diplomatiske spil, og den krigeriske konge efterlyser en ærlig kamp! I et privat brev skriver han den 7. maj 1863:

Vi slide os op i politiske Depecher og Noter. Gid jeg snart kunne see en Ende paa den uvisse Tilstand, hellere en virkelig reglementeret Kriig end denne forbandede Tilstand, hvor man stedse skal ligge med den ene Fod i Støvlen …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: