Bornedals 1864: Nu med historisk konsulent (og sko!)


Efter kritik fra historikere har Ole Bornedal givet sin kvindelige hovedrolleindehaver "Inge" sko på. Inge spilles af Marie Tourell Søderberg, og skal vi tolke ud fra vejret på billedet var det sikkert en fornuftig beslutning.

Efter kritik fra historikere har Ole Bornedal givet sin kvindelige hovedrolleindehaver “Inge” sko på. Inge (i midten) spilles af Marie Tourell Søderberg, og skal vi tolke ud fra vejret på billedet, var det sikkert en fornuftig beslutning.

Her på 1864live glæder vi os meget til Bornedals 1864-serie og følger spændt med i diskussionerne. For et stykke tid siden blev seriens synopsis kritiseret af forskellige historikere, hvilket Ole Bornedal imidlertid kun havde et skuldertræk tilovers for, da han skriver drama og ikke dokumentar.

Noget tyder imidlertid på, at kritikken alligevel rammer lidt dybere, end filmfolkene vil være ved. I hvert fald har Miso-film i al stilhed ændret filmens synopsis på deres hjemmeside, efter at sagen har været debatteret i medierne. På 1864live er vi dog også kyndige udi internetarkæologi, og vi har derfor gravet den oprindelige udgave frem, som lå på siden, indtil kritikken kom i marts. Her får du begge synopser, så du selv kan sammenligne.

Selv glæder vi os særligt over, at heltinden nu har fået sko på! (Det var nemlig småkoldt i 1800-tallet). En række andre fejl er dog også rettet, såsom antallet af traktater, som Danmark bryder, mysteriet om hvorledes Laust og Peters far kunne dø for en preussisk kugle, efter at Preussen var trådt ud af krigen, og den reelt var ophørt (måske en vådeskudsulykke?), samt påstanden om at krigen blev en af de blodigste i Europas historie.

Selv i den nye udgave af synopsen er der dog stadig fejl. Selvom det nu påstås, at det kun er én international traktat, Danmark bryder, er det stadig en for meget. Og kultusminister D.G. Monrad er blevet udnævnt til “leader of the Danish Parliament”, som får gennemført et forslag om at annektere Slesvig, hvilket også er en noget kraftig omfortolkning. Dette er imidlertid lige meget, da serien ifølge Bornedal er godkendt af Tom Buk-Swienty. Hvorfor dette har været nødvendigt, når den alligevel ikke skal være historisk korrekt, står så lidt hen i det uvisse.

Den nye synopsis kan i øvrigt også findes her: http://www.misofilm.dk/films/1864

Den oprindelige 1864-synopsis

HEARTS BLEEDS IN LOVE AND WAR

It’s an innocent world full of hope when the two brothers Laust and Peter grow up under poor, but also happy, circumstances – far off in the countryside in the middle of the 19th century.

Denmark is enthused following the victories over the Prussians and Schleswig in 1851, and political forces are scheming to annex Schleswig into the Danish Kingdom – in utter disregard of all European treaties and despite how provocative it would be to Prussia.

Meanwhile, Laust and Peter grow into two handsome young men – both of them, however, in love with the beautiful Inge, a well-read Proprietor’s daughter that lectures them on poetry, philosophy and women’s liberation! She’s adorable – and barefooted! And Inge returns their love – she loves Peter for his sensitivity and intellect, and Laust for his strength and drive.

When the leader of the Danish parliament, Monrad, finally manages to carry the motion that Schleswig should be annexed, everybody knows war is coming. And seeing as Peter and Laust’s father died from wounds caused by a Prussian bullet in 1851, it’s a no-brainer for them to volunteer for the army.

150 years later – in 2011 – the unapproachable and maladjusted Claudia walks around in the same area.
She lost her brother in the Iraq War, and her family has fallen apart. On the verge of a complete breakdown, she’s forced to accept a job as an aide for the 100-year-old Baron at the manor. Severin is an old, grumpy man – and he hates her from the get-go. And the feeling is mutual.

At the manor, Claudia discovers Inge’s forgotten diary. A book that catches Claudia’s attention – a tale of thousands of young men that sacrificed their lives in a pointless war.

And through the diary, the story of Peter, Laust and Inge is told.
The story of Denmark erupting into war – a war that would become one of the bloodiest in European history – an unparalleled massacre – forged by political hubris and blunders. The story of thousands of young Danish soldiers thrown to the lions when the Prussian and Austrian armies decimated the Danish troops at the Battle of Dybbøl Mill in 1864.

1864 is a tale of innocence and love – of ignorance and political folly.
An abundance of drama in the span between the years of beauty and the horrors of war.

Den nye 1864-synopsis

HEARTS BLEEDS IN LOVE AND WAR

It’s an innocent world full of hope when the two brothers Laust and Peter grow up under poor, but also happy, circumstances far off in the Danish countryside in the middle of the 19th century.

Denmark is enthused following the victories in the First Schleswig-Holstein War of 1848-50 where Denmark defeated the rebel army that fought for independence for the duchies Schleswig and Holstein from Denmark. After the victory, Danish political forces are scheming to annex Schleswig into the Danish Kingdom – in utter disregard of a treaty signed with the major powers of Europe and despite how provocative it would be to all Germans.

Meanwhile, Laust and Peter grow up and fall in love with the adorable Inge, a well-read Proprietor’s daughter that lectures them on poetry, philosophy and women’s liberation! And Inge returns their love. She loves Peter for his sensitivity and intellect, and Laust for his strength and drive.

When the leader of the Danish parliament, Monrad, against the wishes of Great Britain and Russia finally manages to carry the motion that Schleswig should be annexed, everybody knows that this will result in a Second Schleswig-Holstein War.
This time, however, Denmark is not facing a small rebel army as it mostly did in 1848-50 but two German major powers Prussia and Austria. The minister-president Otto von Bismarck in Berlin is eager for Prussia to fight this war on behalf of the German Federation. And seeing as Peter and Laust’s father died from wounds caused by a German bullet in 185o, it’s a no-brainer for them to quickly volunteer for the army.

150 years later, in 2014, the unapproachable and maladjusted Claudia walks around in the same area. She lost her brother in the War in Afghanistan, and her family has fallen apart. On the verge of a complete breakdown, she’s forced to accept a job as an aide for the 100-year-old Baron at the manor. Here Claudia discovers Inge’s forgotten diary. A tale of thousands of young men that sacrificed their lives in a pointless war.

And through the diary, the story of Peter, Laust and Inge is told. The story of Denmark erupting into war – a war that would become one of the bloodiest in Danish history – forged by political hubris and blunders. The story of thousands of young Danish soldiers thrown to the lions when the Prussian army decimated the Danish troops at the Battle of Dybbøl in 1864.

1864 is a tale of innocence and love – of ignorance and political folly. An abundance of drama in the span between the years of beauty and the horrors of war.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: