1. juli 1863: Rolf Krake overdrages til den danske flåde


rolf krake oppefra

Illustration af Rolf Krake, hvor de to drejelige kanontårne tydeligt ses. Selvom Rolf Krake havde en kraftig dampmotor, var man dog endnu ikke klar til helt at opgive sejl, og skibet var derfor også udstyret med traditionelle master.

Den danske flåde tager i dag et krigsteknologisk tigerspring fremad, da Panserbatteriet Rolf Krake overdrages til repræsentanten for den danske flåde på Clyde River i Skotland. Skibet er bestilt hos Napier & Sons i Glasgow for mindre end et år siden, og er inspireret af det nordamerikanske skib USS Monitor, der netop i disse år kæmper i den amerikanske borgerkrig. Rolf Krake er dog på mange måder en forbedring af USS Monitor designet, og er i dag måske verdens mest avancerede krigsskib.

Rolf Krake har en længde på 57 m, en bredde på 11,6 m og kan huse en besætning på 141 mand. Den kulfyrede dampmotor yder 700 hk, hvilket giver skibet en tophastighed på 8-9 knob (ca. 16 km/t). Midtskibs er pansringen 11,4 cm og ved stævnene er den 7,6 cm. Mest imponerende er dog de to roterbare pansrede kanontårne, som hver indeholder to 60-pundige glatløbede kanoner, som kan affyres ca. hvert tredje minut.

forside-rf

1864live har netop udgivet e-bogen “Panserbatteriet Rolf Krake”. Bogen er rigt illustreret og fortæller om den skibsteknologiske udvikling, der lå bag Rolf Krake og om den meget vigtige rolle skibet kom til at spille i krigen i 1864.

Rolf Krake er først og fremmest tiltænkt, at skulle operere tæt ved kysterne, hvor dens lave dybde og pansring gør den ideel til støtte for landtropper og til at bevogte de tætte danske farvande.

Skibet sætter nu kurs mod København, hvor det forventes at ankomme om en uges tid.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: