19. sep. 1863: Københavns befæstning mod søsiden fejrer i dag 150-års jubilæum – samtidig lægges sidste hånd på et nyt og moderne forsvarsanlæg


18630920IT

Illustration af befæstningen fra Illustreret Tidende

Kære læser. Hold tungen lige i munden, for nu bliver det meta: I dag fejrer vi 150-års jubilæum for 150-års jubilæet for Københavns befæstning til søsiden!

I dag (19. sep. 1863) er det nemlig 150 år siden, man første gang anlagde to fremskudte faste batterier til forsvar af København fra søsiden. Dengang bestod det af fire grundsatte linjeskibe og en flydende dok.  Ved at grundfæste skibene opnåede man den fordel, at skibene ikke blev påvirket af vind og vejr. Desuden blev skydningen mere stabil, men til gengæld mistede man muligheden for at manøvrere i ”fægtningen”. Skibene var dog gamle og i dårlig stand, og man var således hurtigt nødt til at tilføre flere. Da man begyndte at sløjfe de grundfaste skibe i 1731, var man nået op på 16 styk. Indtil man i 1858 – i lyset af 1. slesvigske krig – besluttede at satse fuldstændigt på murede og moderne forsvarsværker, havde man forsøgt sig med forskellige mere eller mindre vellykkede forsvarsanlæg. Men nu falder jubilæumsdagen sammen med, at man i denne tid er ved at lægge sidste hånd på det moderne fæstningsværk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: