28. sep. 1863: Den nye forfatning præsenteres for Rigsrådet!


Rigsrådssamlingen slutter og Halls regering kan fortsætte sin forsigtige udskildningspolitik

Den danske konseilspræsident Hall er som regeringsleder hovedmanden bag det nye forfatningsforslag. Forslaget bliver i dag præsenteret, og Hall udlægger logikken bag: Tyskland ønsker samling, og det vil Danmark ikke stå i vejen for. Men Tyskland må så heller ikke spærre for tættere bånd mellem Danmark og Slesvig.

I dag træder det danske rigsråd sammen, og det altoverskyggende punkt på parlamentets dagsorden er vedtagelsen af det nye forfatningsforslag, der vil skabe en fælles forfatning for kongeriget og Slesvig stik imod de tyske magters krav.

Rigsrådsamlingen begynder med, at konseilspræsident Hall oplæser et budskab fra kong Frederik 7. om forfatningsforslaget. Heri siger kongen, at striden mellem Danmark og Det Tyske Forbund synes at nærme sig sin afgørelse. Forbundet er selv slået ind på en kurs, hvor man ønsker at samle de tyske stater yderligere, og det vil man fra dansk side ikke stille sig i vejen for. Men Forbundet må så heller ikke stille sig i vejen for udviklingen i de dele af staten, der ikke er medlemmer af Det Tyske Forbund, nemlig kongeriget og Slesvig.

Kongens budskab stiller således en fredelig løsning på konflikten i udsigt, men tilføjer:

Skulde desuagtet dette Haab ikke gaa i Opfyldelse, vil det være vitterligt, at det ikke gælder Vore tyske Forbundslandes forbundsmæssige Ret, men Vort danske Riges Uafhængighed. Denne ere Vi fast bestemte paa at haandhæve imod ethvert Angreb, og Vi ere forvissede om, at Vi deri ikke ville staa alene. Men fremfor alt stole Vi paa Vort tro Folks Kærlighed til Fædreland og Frihed.

Budskabet fra kongen følges af en række hurraråb fra medlemmerne. Forfatningsforslaget præsenteres nærmere for rigsrådet i morgen af konseilspræsident C.C. Hall.

2 kommentarer

  1. This is a topic which is close to my heart… Take care!

    Where are your contact details though?

  2. I do not even know the way I finished up right here, however
    I assumed this publish used to be great. I don’t understand who you’re but definitely you’re going
    to a famous blogger should you aren’talready.
    Cheers!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: