5. okt. 1863: Sverige vil frygtelig gerne indgå en traktat med Danmark – det passer bare dårligt lige nu …


sverige-norge1861

Sverige-Norge er ved at få kolde fødder i spørgsmålet om forsvarsalliancen

I en fortrolig depeche fra den svenske udenrigsminister Mandertrøm til den svenske gesandt i København grev Hamilton diskuteres den dansk-svenske forsvarsalliance i lyset af det danske forslag til en ny forfatning for kongeriget og Slesvig (den senere Novemberforfatning). Den svenske udenrigsminister skriver, at forfatningsforslaget vil blive opfattet som en inkorporation af Slesvig, og selvom Sverige ikke vil indvende noget herimod, viser det, hvor vanskeligt Sverige vil være stillet ved en alliance med Danmark. Man vil her være helt afhængig af den danske politik uden at kunne få egentlig indflydelse på den.

Den svenske gesandt i København får derfor at vide, at han skal fortælle den danske regering, at det ikke passer super godt med at underskrive forsvarstraktaten lige nu, da truslen ikke er så stor fra de tyske stater. Vokser truslen imidlertid igen, er der dog ingen tvivl om, at stemningen i Sverige vil vende igen, så man kan underskrive traktaten. Men Danmark får altså kun varme ord og ingen konkrete løfter, og selv traktattilhængerne i den svenske regeringsledelse er nu nervøse for at skulle dele skæbne med Danmark!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: