11. okt. 1863: Indenrigsminister Lehmann er klar til at trække Martskundgørelsen tilbage


Den nationalliberale indenrigsminister Orla Lehmann ser flere farer ved den nye kurs, men måske kan det lykkes og man bør gøre forsøget. Kultursminister Monrad er derimod mere skeptisk

Den nationalliberale indenrigsminister Orla Lehmann mener, at man nu godt kan trække Martskundgørelsen tilbage for at imødekomme de tyske krav. Med den nye forfatning, man er ved at vedtage, har kundgørelsen udspillet sin rolle.

Oven på førstebehandlingen af grundlovsudkastet udtaler indenrigsminister Orla Lehmann sig, ifølge Illustreret Tidende, positivt om virkningerne ved en eventuel vedtagelse af udkastet. En vedtagelse vil betyde, ”at i Danmarks Rige raader kun Danmarks Konge og Folkerepræsentation, (…) og saa har Kundgørelsen af 30te Marts gjort det Væsentlige, den skulle, og saa (…) er det mig ligegyldigt, hvad der i Øvrigt maatte blive af den.” Oven på dette udsagn vurderer Illustreret Tidende, at en forhandlingsløsning med Tyskland er mulig, idet de tyske krav specifikt går på en tilbagetrækning af Martskundgørelsen.

En neutral iagttager vil måske opfatte det som naivt at tro, at en udskiftning af Martskundgørelsen med en fælles grundlov for kongeriget og Slesvig skulle tilfredsstille de tyske stater, men ikke desto mindre er det korrekt, at de officielle tyske krav kun nævner kundgørelsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: