9. nov. 1863: Grundlovsudkastet sendes til 3. behandling


Rigsrådet drøfter det nye forfatningsudkast på Christiansborg i dag.

Rigsrådet oversender i dag Novemberforfatningen til 3. behandling, som forventes afholdt allerede den 13. november. Samtidig vedtages det også, at forfatningen skal træde i kraft allerede 1. januar 1864, hvis den vedtages.

Ved dagens møde i Rigsrådet afsluttedes 2. behandlingen af udkastet til Novemberforfatningen, som Rigsrådet har arbejdet med siden begyndelsen af oktober. Forfatningen skal indføre et nyt fælles parlament for kongeriget Danmark og Slesvig, oven over deres nuværende repræsentationer.

Konseilspræsident C.C. Hall taler varmt for forfatningsforslaget og forsikrer om, at der ikke findes noget bedre tidspunkt end nu at gennemføre det. Hall understreger kraftigt, at forslaget ikke betyder Slesvigs inkorporation og derfor ikke bryder nogen aftaler. Der er derfor ifølge Hall ikke grund til at frygte, at forslaget vil medføre krig.

Stort set uden modstand vedtages regeringens ændringsforslag om, at forfatningen skal træde i kraft allerede 1. januar 1864. Overgangen til 3. og sidste behandling af forslaget vedtages med 44 stemmer mod 3.

Den endelige behandling ventes at blive foretaget allerede den 13. november. Her skal forslaget vedtages med mindst 2/3 flertal, og det er endnu usikkert, om regeringen kan få så mange stemmer for loven. Herefter mangler så kun kongens underskrift, før Novemberforfatningen er en realitet.

Hall nævner for øvrigt ikke for Rigsrådet, at den dansk-svenske forsvarstraktat skulle være blevet underskrevet. Så noget tyder på, at de seneste dages avisrygter om underskrivelsen måske har været lidt for optimistiske.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: