12. nov. 1863: Bismarck fordømmer pludselig Novemberforfatningen!


Sfefef

Den preussiske jernkansler skifter i dag pludselig holdning til det danske forfatningsforslag. Bismarck er hidtil blevet anset som en af de mere moderate blandt de tyske ledere, så hans kovending kan få store konsekvenser for Danmark.

Hidtil har Bismarck ikke udtalt sig om det danske forfatningsforslag, som i morgen skal til 3. behandling i det danske Rigsråd. Hans udtalelser til den danske gesandt i Berlin for et par uger siden er endda blevet tolket sådan fra dansk side, at Bismarck og Preussen ikke har noget at indvende mod den nye danske forfatning.

I dag vender Bismarck imidlertid rundt på en tallerken og fortæller den engelske gesandt i Berlin, at hvis den danske regering holder fast i forfatningsforslaget, og dets startdato den 1. januar 1864, vil ethvert forsøg på mægling fra preussisk side være en farce.

Bismarcks pludselige kovending i forhold til Novemberforfatningen kunne ikke komme på et mere højdramatisk tidspunkt, da forfatningen som sagt skal vedtages endeligt af det danske rigsråd i morgen den 13. november. Men indtil videre har Bismarck altså ikke informeret Danmark om sin nye holdning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: