13. nov. 1863: En advarsel i 12. time!


Christian Albrecht Bluhme var som konservativ dansk politiker tilhænger af helstaten. Flere mente han lettere ville kunne opnå forståelse med de tyske stater, men Bluhme selv var uvilligt til at danne regering.

Christian Albrecht Bluhme var som konservativ dansk politiker tilhænger af helstaten. For første gang advarer han nu åbent mod Novemberforfatningen.

Novemberforfatningen debatteres i Rigsrådet i dag, hvor regeringen håber på at få den endeligt godkendt. Forsamlingen kender til kong Frederik 7.s alvorlige sygdom, men ikke til det pludselige omslag i Preussens syn på forfatningen.

De konservative modstandere af den nye forfatning taler nu for første gang stærkt imod den. Den tidligere udenrigsminister Bluhme gav oprindeligt tilsagnet i 1851 til Preussen og Østrig, om at Danmark ikke ville inkorporere Slesvig. Nu siger han, at Danmark ikke må forlade dette grundlag, da man så vil åbne for fremmed indflydelse. Den nye forfatning vil medføre en sønderlemmelse af det danske monarki og undergrave Danmarks kraft som stat. Derfor er det hans uafviselige pligt i 12. time at opfordre til, at regeringen stopper og trækker forslaget tilbage. Regeringslederen Hall svarer ophidset: Hvorfor først i 12. time!?

Hall henviser her til, at de konservative hidtil har tiet med deres modstand. Desuden holder Hall og regeringen fast i, at Novemberforfatningen ikke betyder Slesvigs inkorporation, og ingen af de debatterende politikere ved endnu noget om Bismarcks nye modstand mod forfatningen.

Den endelige afstemning forventes først foretaget i aften.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: