14. nov. 1863: ”Har Bismarck villet narre os?”


Udenrigsministeriets direktør Peter Vedel, er bestyrtet over nyheden om Preussens skarpe kritik af Novemberforfatningen.

Udenrigsministeriets direktør Peter Vedel er bestyrtet over nyheden om Preussens skarpe kritik af Novemberforfatningen

Det danske diplomati er ved at få øjnene op for Bismarcks radikale omsving i forhold til Novemberforfatningen og dette omsvings betydning for Danmark. Danske referater af gårsdagens artikel i den regeringsvenlige preussiske avis Norddeutsche Allgm. Zeitung bliver læst med bestyrtelse af udenrigsministeriets direktør Peter Vedel, og han skriver omgående til den danske gesandt i Berlin: ”Skulde det virkelig være Tilfældet, at Bismarck har villet narre os?”

Spørgsmålet står åbnet, men i hvert fald er det bismarckske holdningsskift kommet på et yderst uheldigt tidspunkt for Danmark. I Danmark har man hidtil troet, at Preussen var den mest imødekommende og moderate af de tyske magter, mens både Østrig og særligt Det Tyske Forbund var mere uforsonlige over for Danmark. Nu lærer danskerne, at den forfatning, Rigsrådet har godkendt dagen før, også af Preussen vil blive betragtet som et brud på aftalerne fra 1851-52.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: