16. nov. 1863: Christian 9. krones, men stemningen er trykket, og alle taler om forfatningen


Rigsrådet drøfter det nye forfatningsudkast på Christiansborg i dag.

Den nye konge proklameres fra Christiansborgs altan i dag. Men begejstring er der ikke meget af.

I dag bliver prins Christian kronet som kong Christian 9. Han er dermed den første af den nye glückborgske linje på den danske trone. Men der er ikke ligefrem feststemning i København.

Før sin kroning holder Christian 9. statsråd kl. 10 med sit ministerium, som stadig er nationalliberalt og under ledelse af C.C. Hall, og kongen henviser over for ministeriet til sit danske hjerte. De tre fremtrædende nationalliberale Hall, Lehmann og Monrad råder alle kongen til hurtigst muligt at underskrive Novemberforfatningen, men kongen ønsker nærmere oplysninger om de udenlandske synspunkter først. I baggrunden spøger nyheden om Bismarck kraftige afstandtagen til den nye forfatning.

Herefter proklameres den nye konge af konseilspræsident Hall fra Christiansborgs altan, men der er ikke megen begejstring at spore blandt de forsamlede undersåtter. Christian 9. selv virker også generet og nervøs. Der kommer først rigtigt gang i hurraråbene, da folk begynder at råbe “leve ministeriet Hall”,  “Danmark til Ejderen”, “Leve grundloven og den nye forfatning” og “Frederik 7.s minde”. Det er ikke noget varmt første møde mellem kongen og hans folk, og stemningen i København bliver værre, efterhånden som rygtes spredes, at Christian 9. overvejer ikke at underskrive den nye grundlov.

Kong Christian 9. forsøger i løbet af eftermiddagen at lodde stemningen yderligere om, hvorvidt der kan dannes et konservativt ministerium, men uden andet resultat end at komme yderligere på kant med konseilspræsident Hall.

Ikke nogen god start for en ny konge og ikke godt for dansk sammenhold.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: