17. nov. 1863: Hvad siger England til den nye forfatning? (og hvad siger københavnerne?)


1864_Mitchell_Map_of_England_and_Wales_-_Geographicus_-_England-mitchell-1864

Hvad mener England om den nye forfatning? Det er Christian 9. ikke blevet meget klogere på i dag.

Den nye konge, Christian 9., er i tvivl om, hvorvidt han skal underskrive Novemberforfatningen, blandt andet fordi han frygter udlandets reaktioner. England er det dog svært at få et klart svar fra. Den engelske gesandt i København har flere gange rykket sin regering for svar på, hvad han skal mene, og i dag modtager han følgende telegram:

Hds. Maj. Regering vilde være meget utilbøjelig til Indblanding angaaende nye danske Forfatning, men hvis Kongen ønsker, at Mægling skal komme i Gang, kunde han vente med Underskrift til internationale Spørgsmaal er ordnet.

Altså en yderst forsigtig påpegning af, at det måske kunne være klogt at vente med at underskrive. Da den engelske gesandt giver meddelelsen til det danske udenrigsministerium, tilføjer han i øvrigt selv, at han godt kan se farerne for den danske konge ved at nægte at underskrive.

Den engelske kronprins Albert (som er dansk gift) skriver også i dag til kongen, at denne bør underskrive forfatningen. De skiftende signaler fra England skyldes uenighed i den engelske regeringstop. Dronning Victoria er tyskvenlig og mener egentlig, at hertugen af Augustenborg burde arve hertugdømmerne. Premierminister Palmerston og kronprins Albert hælder mere til de danske synspunkter, mens udenrigsminister Russell står midt imellem.

Samtidig stiger det hjemlige pres på Christian 9. for at underskrive. I dag har en deputation fra den københavnske kommunalbestyrelse opfordret kongen til at underskrive Novemberforfatningen. København svirrer fortsat af rygter. Ét siger, at kongen har nægtet at underskrive forfatningen, et andet, at der er udbrudt oprør i Holsten. Stemningen er fortsat yderst anspændt i hovedstaden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: