17. nov. 1863: Kong Christian 9. er stadig i syv sind


Christian 9. (1818-1906), konge af Danmark fra 1863 til 1906. Han fik tilnavnet 'Europas svigerfar', idet fire af hans børn kom til at sidde på europæiske troner. (Foto fra ca. 1868)

Christian 9. er i den grad blevet kastet direkte ud i et storpolitisk spil, og noget tyder på, at han ikke kan bunde

Kong Christian 9. er stadig i tænkeboks i spørgsmålet om, hvorvidt han skal underskrive Novemberforfatningen. Og han har brugt dagen i dag til at mødes med en række fremtrædende danskere, af konservativ observans. Rådene strider dog i forskellige retninger. Nogle mener, han ikke bør underskrive, andre, at han bør vente yderligere, og nogle råder ham til at underskrive med henvisning til folkestemningen.

Fælles for dem alle er dog, at ingen vil påtage sig at danne et nyt ministerium, der kan tage ansvaret for at trække Novemberforfatningen tilbage. Ingen ønsker at være den, der skubber den populære regeringsleder C.C. Hall, der står bag forfatningsforslaget, til side. En fortsat modstand mod at underskrive fra kongens side vil altså kaste ham ud i direkte kamp med sit eget ministerium og det meste af den københavnske befolkning.

Som tidligere nævnt har kongen fået forskellige signaler fra England i dag, der tenderer mod, at han bør underskrive. Der er imidlertid også kommet besked fra Berlin, hvor den danske gesandt Quaade råder til at vente. Quaade tror fortsat, at Bismarck er Danmarks bedste allierede blandt de tyske stater, og når Bismarck råder til at vente, bør Danmark følge hans råd.

Der er planlagt statsråd i morgen den 18. november.

One comment

  1. For most recent information you have to pay a quikck visit web and oon the web I found thjs
    web page as a most excellent web pagve for most recent updates.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: