28. nov. 1863: Ballade i Det Tyske Forbund. Dansk repræsentant smides ud!


Det tyske forbunds parlament Forbundsdagen havde til huse i Palais Thrun und Taxis i Frankfurt. Selvom forbundet var en løs sammenslutning, der i magt og indflydelse ikke kunne måle sig med stormagterne Preussen og Østrig, fik det alligevel stor betydning for 1864-krigen. Forbundsdagen i Frankfurt var ofte samlingsstedet for de nationale tyske kræfter der krævede et samlet Tyskland, og som ville varetage alle tyskeres interesser. Også de der hørte til det danske rige. Som hertug over Holsten og Lauenborg var den danske konge også repræsenteret i Forbundsdagen hvilket ofte gav anledning til skænderier. Fotografi fra ca. 1900

Det Tyske Forbunds parlament Forbundsdagen har til huse i Palais Thurn und Taxis i Frankfurt. Og bølgerne går højt i dag.

På dagens møde i Frankfurt i Det Tyske Forbund er der stor ståhej om det danske spørgsmål.

Først gælder det den danske repræsentant i Forbundet, der repræsenterer den danske konge i hans egenskab af hertug af Holsten og Lauenborg. Da den danske repræsentant fremlægger sin nye fuldmagt, som han fået, efter at Christian 9. har efterfulgt Frederik 7., vælger Forbundet det helt uhørte skridt at sende spørgsmålet til udvalgsbehandling i stedet for blot at godkende det. Det skyldes, at mange medlemmer af Forbundet støtter op om hertug Friedrichs arvekrav på hertugdømmerne. Da den danske repræsentant protesterer, får han meddelelse om, at han ikke mere kan få ordet, da Christian 9.s arveret er blevet udfordret. Han forlader herefter forhandlingerne.

Herefter foreslår repræsentanten for Sachsen, at Det Tyske Forbund nu skal besætte Holsten og Lauenborg, indtil arvespørgsmålet er afgjort, og hertugdømmerne kan overdrages til den rette arving. Forslaget finder støtte fra flere sider, men afvises af Østrig og Preussen, som nu samarbejder og fremsætter en fælleserklæring: Begge de to tyske stormagter er bundet af Londontraktaten og betragter derfor Christian 9. som den rette arving til Slesvig og Holsten. Dog kræver de samtidig, at Danmark lever op til aftalerne fra 1851-52 om ikke at inkorporere Slesvig.

De to tyske stormager kræver altså, at Det Tyske Forbund holder sig til den allerede aftalte “eksekution”. Dvs. at sende tropper ind i Holsten for at styre Holsten i Christian 9.s navn, indtil han lever op til 1851-52-aftalerne.

3 kommentarer

  1. Thurn und Taxis, ikke Thrun.

    1. tak – er rettet

  2. Jeg sætter pris på enhver information du kan give mig om denne krig, fordi jeg skriver en roman “Sofie of Sangendrup” historien foregår i løbet af denne tid af krigen i hertugdømmerne. Men lidt taler ikke dansk og engelsk (hjælper mig google oversætter)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: