4. dec. 1863: Danmark ophæver Martskundgørelsen!


Holstens forhold til resten af helstaten bliver centralt i den kommende rigsrådssamling.

Martskundgørelsen fra marts 1863 bekendtgjorde, at Holsten i fremtiden skulle have en løsere tilknytning til rigets øvrige dele

Efter vedtagelsen af Novemberforfatningen har det i høj grad været denne, som de internationale stridigheder har drejet sig om. Men den mest umiddelbare krigstrussel er Det Tyske Forbunds vedtagelse om at ville skride til eksekution i Holsten, hvis ikke Martskundgørelsen trækkes tilbage. Martskundgørelsens hovedbudskab var, at Holsten i fremtiden ville få en løsere tilknytning til de øvrige dele af riget.

I et forsøg på at nedtrappe konflikten har den danske regering i dag valgt at trække Martskundgørelsen tilbage. Officielt set har Det Tyske Forbund hermed mistet sit væsentligste kritikpunkt. Spørgsmålet er dog, om det er nok? Grunden, til at kundgørelsen let kan trækkes tilbage nu, er, at dens program er realiseret med Novemberforfatningen, som knytter Slesvig og Danmark tættere sammen. Det ved man i Danmark, og det ved man også i de tyske stater.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: