7. dec. 1863: Bismarcks linje sejrer i Forbundet. Eksekutionen vedtaget!


Bismarcks linje har vundet, og kravet til Danmark er nu, at tilbagekalde Novemberforfatningen.

Bismarcks linje har vundet, og kravet til Danmark er nu at tilbagekalde Novemberforfatningen

I dagens møde i Det Tyske Forbund har Preussen og Østrig vundet en vigtig sejr. Den seneste tid har Forbundet ivrigt diskuteret, om man skulle besætte Slesvig og Holsten for at støtte Friedrich af Augustenborgs arvekrav, eller om man skulle gennemføre en eksekution i Holsten vendt mod Novemberforfatningen.

Bismarck ønsker så afgjort det sidste, da det vil holde sammen på den preussisk-østrigske alliance og vil give Preussen bedre muligheder for at få landudvidelser i hertugdømmerne efter en krig. Og Preussen og Østrig vinder dagens afstemning med 8 stemmer mod 7. Eksekutionen i Holsten er dermed vedtaget, og den skal udføres af 6.000 mand fra Sachsen og 6.000 fra Hannover. Preussen og Østrig vil holde over 60.000 mand i reserve, i fald Danmark gør modstand. Kommer det til krig, er det vedtaget, at Preussen skal stå i spidsen for den fællestyske hær.

Dagens beslutning fører til meget stor utilfredshed i Tyskland, hvor man hellere havde set en krig ført for at indsætte Friedrich af Augustenborg som tysk hertug i et samlet Slevig-Holsten. Men Bismarcks linje har foreløbigt sejret, og den dansk-tyske konflikt har nu fundet sit fixpunkt: Novemberforfatningen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: