12. dec. 1863: Bismarck viser jernnæven: Næsten umulige krav til Danmark!


Sfefef

Bismarck har smidt handskerne og viser nu jernnæven

Den engelske regering har udsendt lord Wodehouse, som skal søge at afværge krig mellem Danmark og de tyske stater. Han er netop ankommet til Berlin, hvor han i dag forhandler med Bismarck om, hvilke krav Preussen og Østrig vil have opfyldt for ikke at skride til militær indgriben. Wodehouse er blevet instrueret om, at han skal have at vide, hvad Preussen ønsker, så han kan fortælle danskerne, hvad de skal gå med på for at undgå krig. Men Bismarck er ikke indstillet på at give Danmark for mange muligheder for at slippe.

Bismarck fortæller Wodehouse, at hvis danskerne ikke lever op til 1851-52-aftalerne, vil Preussen se sig fritaget fra Londontraktaten og søge sine krav gennemført med militærmagt! På spørgsmålet om, hvor meget der skal til fra dansk side, siger Bismarck, at Novemberforfatningen skal trækkes tilbage, at Slesvig ikke må knyttes nærmere til kongeriget, og at der skal gennemføres en virkelig fællesforfatning, der sikrer alle rigets dele mod overgreb fra de andre dele. Det sidste krav er ganske urealistisk, da det vil bringe det øvrige Danmark i et afhængighedsforhold til det tyske Holsten (hvilket Bismarck udmærket er klar over).

Bismarck stiller også et ultimatum til Danmark: Er Novemberforfatningen ikke trukket tilbage inden 1. januar 1864, vil de tyske magter her være løst fra alle forpligtelser! Wodehouse indvender, at Preussen ikke har ret til at løse sig fra Londontraktaten, men Bismarck afviser dette med henvisning til, at Preussen er medlem af Det Tyske Forbund, som aldrig har underskrevet Londontraktaten.

Wodehouse spørger, om det vil være nok for Preussen, at Novemberforfatningen sættes ud af kraft for Slesvigs vedkommende, men også dette afviser Bismarck. Bismarck mener i øvrigt, at konflikten nok kun kan løses, hvis der sker et statskup i Danmark, så en “fredselskende og stabil” regering kommer til magten. Et godt naboforhold vil aldrig kunne opnås, så længe de demokratiske institutioner består i Danmark.

Det er altså kravene fra Preussen til Danmark: Konservativt statskup og indførelse af en ny fællesforfatning, der lever op til alle Preussens ønsker. Og samtidig altså en tidsfrist: Er Novemberforfatningen ikke ophævet inden den 1. januar 1864, betyder det krig. Men selv hvis den ophæves, vil der komme flere krav efterfølgende.

Lord Wodehouse drager nu videre til København med de næsten umulige tyske krav.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: