21. dec. 1863: Statsråd og overvejelser om ny dansk regering


Konseilspræsident CC Halls regering føler at den internationale udvikling er gunstig for Danmark i disse dage.

Konseilspræsident C.C. Hall siger i dag atter, at han er villig til at træde tilbage. Dog kan kongen stadig ikke finde nogen, der er villig til at tage hans plads.

I dag afholdes statsråd mellem kongen og hans ministerium, men der er dog ikke megen udsigt til godt samarbejde. Kongen havde gerne set, at ministeriet havde fulgt lord Wodehouses råd og havde sat Novemberforfatningen ud af kraft for Slesvigs vedkommende. Men konseilspræsident Hall og det øvrige ministerium vil ikke gøre noget sådant og har i stedet besluttet at hjemsende Rigsrådet. Herved vil det blive endnu vanskeligere at trække dele af forfatningen tilbage.

Der er helt klart krise mellem kongen og hans ministre, og Hall siger da også direkte, at et andet ministerium måske ville kunne skabe et bedre forhold til Tyskland. Problemet er blot, at Hall og hans ministerium ikke vil trække Novemberforfatningen tilbage, før de går af. Og kongen kan ikke finde nogen andre politikere, der er villige til at tage over og trække forfatningen tilbage på eget ansvar. Kultusminister D.G. Monrad siger dog på mødet, at selvom intet nyt ministerium vil kunne trække Novemberforfatningen tilbage, vil et mere helstatsvenligt ministerium muligvis kunne udrette mere. Det fremgår dog ikke klart, om Monrad har konkrete personer i tankerne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: