24. dec. 1863: Bismarck: Tysk ølstuenationalisme er ubrugelig for Preussen!


Bismarcks linje har vundet, og kravet til Danmark er nu, at tilbagekalde Novemberforfatningen.

Bismarcks linje har vundet, og kravet til Danmark er nu at tilbagekalde Novemberforfatningen

Preussens ministerpræsident Otto von Bismarck er så afgjort ved at komme i julestemning, hvilket kan tydeligt kan ses af dagens brev til den preussiske gesandt i Paris, grev Goltz. Goltz har været en ivrig støtte af hertug Friedrich af Augustenborgs krav på Slesvig og Holsten, men i dag forklarer Bismarck ham, hvorfor denne politik er helt og aldeles tåbelig. Den tyske ølstuenationalisme er ikke meget værd, og det vil kaste Preussen ud i krig med fire andre stormagter uden en eneste allieret. Og Bismarck tilføjer:

Maaske vil De snart faa lejlighed til at overbevise Dem om, at Krigen ogsaa ligger i MIT Program; jeg anser kun DERES Maade at naa til den paa for politisk urigtig (…). (…) hvis den tyske Ølhusbegejstring imponerer Folk i London og Paris, saa glæder det mig; det passer ganske i vort Kram, men derfor imponerer den dog endnu ikke mig, og i Krigen giver den os ikke ét Skud og kun faa Skillinger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: