27. dec. 1863: Ministerkrisen spidser til – Monrad træder frem


Kultus- og (indtil 15. september 1861) indenrigsminister Ditlev Gothard Monrad. Fotografi fra 1861.

Kultusminister D.G. Monrad melder sig klar til at danne et nyt ministerium, hvis Hall går af

Krisen mellem den danske kong Christian 9. og hans ministerium under konseilspræsident C.C. Hall spidser til. I går havde kongen sammenkaldt en række fremtrædende politikere for at drøfte Danmarks alvorlige situation, og i dag mødes han så atter med Hall kl. 11.

Christian 9. forlanger af Hall, at han må omdanne sit ministerium. Den stærkt nationalliberale Orla Lehmann må skiftes ud og ligeledes den slesvigske minister Wolfhagen. Endelig vil kongen også have afskediget marineminister Bille, som han ikke kan lide og kalder en “Badutspringer” (hvilket dog stadig er bedre end Frederik 7., der kaldte sin krigsminister for sin “Lakridtsminister”). Hall drøfter efterfølgende kongens krav med ministeriet, men der er enighed om, at man ikke direkte kan efterkomme dem, da man ikke vil lade kongen diktere sådanne enkeltheder i ministeriets organisering.

Kong Christian 9. mødes dog senere i dag med ministeriets kultusminister D.G. Monrad. Monrad er en af ministeriets mest fremtrædende politikere og er kendt for at høre til blandt de mere moderate nationalliberale, der ikke vil afvise helstaten som statsorden for Danmark. Monrad siger til kongen, at det er Hall, der har fået overdraget at danne et ministerium, og at der ikke kan ændres ved dette. Men da kongen spørger Monrad, om han vil søge at danne et ministerium, hvis det mislykkes for Hall, svarer Monrad: “Ja”.

Der er et nyt ministermøde i aften.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: