28. dec. 1863: Hall er afskediget, og Monrad træder til!


Kultus- og (indtil 15. september 1861) indenrigsminister Ditlev Gothard Monrad. Fotografi fra 1861.

Danmark har fået ny konseilspræsident. Kongen har bedt den moderate nationalliberale kultusminister D.G. Monrad om at danne en ny regering.

Den 1. januar 1864 udløber det østrigsk-preussiske ultimatum til Danmark, og her i den 12. time forsøger kong Christian 9. nu, om en ny regering kan afværge krigen.

Konseilspræsident C.C. Hall har i flere år været regeringsleder, og hans nationalliberale kurs har haft bred opbakning i befolkningen og i Rigsrådet. Siden Christian 9. kom til magten i november har der dog været uenighed mellem konge og ministerium, og ministeriet har gang på gang nægtet at trække Novemberforfatningen tilbage. Blandt andet med det argument, at det alligevel ikke vil stille de tyske magter tilfredse i sidste ende, og at det er bedre, at det danske folk står samlet om den nye forfatning. Christian 9. har ikke kunnet finde andre, som har villet overtage regeringsansvaret, men som vi berettede i går, erklærede kultusminister D.G. Monrad sig villig til at søge at danne et nyt ministerium, hvis Hall gik af.

C.C. Hall mødes i dag med Christian 9. og siger, at han ikke kan gå ind på kongens krav om at afskedige flere af sine ministre. Kongen mødes herefter med D.G. Monrad, der erklærer sig villig til at danne et nyt ministerium. Kongen og Monrad ser forskelligt på det meste, men de har nu kun hinanden at søge støtte hos. Monrad lover “at giennemføre Kongens Villie, selv om han skulde møde som Eneminister med 8 Direktører”.

Hvor langt Monrad vil gå for at gennemføre kongens vilje er dog reelt set tvivlsomt, da der ikke er meget, der tyder på, at han vil efterkomme Christian 9.s hedeste ønsker og tilbagekalde Novemberforfatningen. Men Danmark får nu en ny konseilspræsident, som muligvis kan se på konflikten med de tyske stater med friske øjne, og som ikke er kørt fast på samme måde som den hidtidige konseilspræsident.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: