28. dec. 1863: Preussen og Østrig foreslår invasion i Slesvig


Det tyske forbunds parlament Forbundsdagen havde til huse i Palais Thrun und Taxis i Frankfurt. Selvom forbundet var en løs sammenslutning, der i magt og indflydelse ikke kunne måle sig med stormagterne Preussen og Østrig, fik det alligevel stor betydning for 1864-krigen. Forbundsdagen i Frankfurt var ofte samlingsstedet for de nationale tyske kræfter der krævede et samlet Tyskland, og som ville varetage alle tyskeres interesser. Også de der hørte til det danske rige. Som hertug over Holsten og Lauenborg var den danske konge også repræsenteret i Forbundsdagen hvilket ofte gav anledning til skænderier. Fotografi fra ca. 1900

Det Tyske Forbund mødes atter i Frankfurt for at drøfte den dansk-tyske konflikt

Det Tyske Forbund samles i dag, og det vigtigste punkt er det slesvig-holstenske spørgsmål. De to tyske stormagter Preussen og Østrig står sammen og søger at holde spørgsmålet på Londontraktatens grund, da de begge ønsker at undgå et selvstændigt Slesvig-Holsten under hertug Friedrich af Augustenborg, der gør krav på hertugdømmerne. Han har til gengæld opbakning blandt en lang række af de tyske mellemstore stater og i den tyske befolkning.

Østrig og Preussen har tidligere meddelt Danmark, at hvis Novemberforfatningen træder i kraft den 1. januar 1864, har Danmark brudt aftalerne fra 1851-52, og der er indtrådt en traktatbrudslignende tilstand. I dag forslår de to stormagter, at Det Tyske Forbund skal kræve Novemberforfatningen ophævet for Slesvigs vedkommende, og sker det ikke, skal Slesvig besættes med krav om, at det sker. Forslaget sendes dog i udvalg. Mellemmagterne er endnu mere danskerkritiske end stormagterne, men de ønsker et magtskifte i hertugdømmerne og ikke blot ophævelse af Novemberforfatningen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: