1. jan. 1864: Kongen og Monrad fejrer nytår på vej mod Slesvig


Christian 9. (1818-1906), konge af Danmark fra 1863 til 1906. Han fik tilnavnet 'Europas svigerfar', idet fire af hans børn kom til at sidde på europæiske troner. (Foto fra ca. 1868)

Christian 9. fejrer nytårsaften på farten. Den for ham så frygtede Novemberforfatning er netop trådt i kraft. Til gengæld har han fået en ny konseilspræsident, som han forventer sig meget af.

Kong Christian 9. og den nyudnævnte konseilspræsident D.G. Monrad fejrer nytår på farten og ruller nytårsnat over Sjælland på vej mod Korsør, hvorfra kongen skal sejle videre mod Slesvig for at inspicere det danske forsvar. Der er sørget for, at der står champagne klar på kongeskibet med det sigende navn “Slesvig”, og før sin afrejse og afsked med Monrad udbringer Christian 9. en skål for Danmark. Monrad svarer ved at udbringe en skål for kongen.

Kongen og konseilspræsidenten har endnu troen på, at det nye partnerskab mellem dem skal blive lykkebringende for Danmark, men grundlæggende har de store uenigheder, som det vil blive svært at bygge bro over. Kongen ønsker for alt i verden Danmark bevaret som en helstat bestående af både kongeriget Danmark og de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg. Selvom Monrad tilhører de moderate blandt de nationalliberale, vil han næppe redde helstaten for enhver pris og er næppe heller klar til at trække Novemberforfatningen tilbage, med mindre der foreligger klare løfter fra tysk side om, at det vil kunne forhindre krigen.

Muligvis vil selv en tilbagekaldelse af Novemberforfatningen være for sent nu. Netop kl. 12 midnat trådte Novemberforfatningen i kraft, og Preussen har tidligere erklæret, at hvis det skete, ville der være indtrådt en traktatbrudslignende tilstand. Og Bismarck har netop få timer forinden fortalt sit eget nytårsselskab, at målet er krig med Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: