3. jan. 1864: Preussisk kronråd gør klar til krig!


Bismarcks linje har vundet, og kravet til Danmark er nu, at tilbagekalde Novemberforfatningen.

Preussen og Bismarck er klar til krig. Østrigske og preussiske styrker skal nu samles ved Ejderen.

I går og i dag er der holdt kronråd i Preussen, og meget tyder på, at krigen bliver yderst svær at undgå for danskerne.

På kronrådet i går startede kong Wilhelm med at sige, at Preussen nu må bruge den danske Novemberforfatning, der er trådt i kraft den 1. januar, som undskyldning for at løsrive sig fra Londontraktaten. Det vil være den bedste vej til at vriste Slesvig og Holsten fra Danmark. Bismarck imødegår kongen med det samme og siger, at man netop ikke må undsige Londontraktaten. Gør man det, mister man alliancen med Østrig og får de øvrige europæiske stormagter imod sig. Desuden vil man bedre kunne presse Danmark med aftalerne fra 1851-52, hvis man fortsat anerkender Londontraktaten, da Preussens synspunkt netop er, at disse aftaler hører sammen med Londontraktaten. Bismarck anbefaler at bevare Londontraktaten og fortsætte krigsforberedelserne. Han siger, at det foreløbige mål må være en personalunion mellem Danmark og Slesvig-Holsten, hvor der altså skabes et egentlig Slesvig-Holsten, der endnu er under den danske konge, men adskilt fra kongeriget. Bismarck har dog nytårsaften udtalt, at målet må være at gøre Slesvig-Holsten preussisk, men det siger han endnu ikke uden for en snæver kreds. Krigsminister von Roon tilføjer, at krig nu er en nødvendighed for at berolige den tyske nationalfølelse og bringe de indre tyske vanskeligheder til en løsning.

På kronrådet i dag slår Bismarck fast, at krigen med Danmark sikkert kommer, hvad enten den danske regering siger buh eller bæh:

Saafremt November-Forfatningen som Følge af de tyske Storstaters Krigstrussel blev ophævet fra dansk Side, vilde derved den i Øjeblikket foreliggende Anledning til Indrykning i Slesvig være fjærnet, og man maatte da for at faa de Bestemmelser gennemført, der i 1851-52 var fastlagt i den tysk-slesvigske Befolknings Interesse, stille et nyt Ultimatum til Danmark.

Ophæver Danmark Novemberforfatningen, skal Preussen altså stå klar med nye krav.

Samtlige ministre og kong Wilhelm er enige om, at tilslutning til Londontraktaten bør bibeholdes, og presset på Danmark vedligeholdes. Det vedtages desuden øjeblikkeligt at indlede forhandlinger med Østrig om at samle østrigske og preussiske troppestyrker ved Ejderen, så de er klar til at overskride grænsen til Slesvig …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: