4. jan. 1864: Avis: Lolland-Falster klar til at ofre alt for kongen!


Lolland-Faslter erklærer sig klar til kamp!

Lolland-Falster erklærer sig klar til kamp!

Selv i landets mere afsides kroge følges den dansk-tyske konflikt med spænding og indlevelse. Og skal man tro den nationalliberale presse, er folket rede til store ofre for sagen!

Således kan den nationalliberale avis Fædrelandet i dag berette, at omtrent 1000 mennesker med enstemmighed vedtog en adresse til kongen ved et folkemøde i Maribo den 2. januar. Heri erklærer befolkningen i Lolland-Falster sig ”beredte til at offre Alt for Hævdelsen af Danmarks Selvstændighed og Ds. Maj.s Ret”, og udtalelsen fortsætter heroisk: ”vi gjøre det med Bevidsthed om Størrelsen af de offre vi ville have at bringe i Kampen mod den uhyre Overmagt.”

Med sådan en kampgejst kan tysken bare prøve at vise sig i det danske land! Og det burde være sikkert, at søger han at rette et slag direkte mod hovedstaden, må han hellere gå uden om Lolland-Falster.

One comment

  1. Thomas Gudmundsen · · Svar

    Befolkningen på Lolland-Falster var såvel i 1864 som den også havde været under Treårskrigen, travlt optaget af Kystbevogtning i egenskab af at være et sårbart yderområde tæt på Tyskland. I denne sammenhæng er det ikke helt uden relevans, at befolkningen her har vist sig patriotiske og offervillige, til glæde for det Københavnske bourgeoisiet. I dag ved vi, at de preussiske angrebsplaner dog var rettet direkte mod Sjælland, for hurtigst muligt at kunne nå København. Hærens mandskab fra Lolland-Falster blev primært optaget i 18. og 22. Regiment. Enkelte kom også i 4. 5. 7.og 8. Regiment. Mest kendte sønner fra Lolland-Falster under felttoget er nok, Jens Paludan Müller, 1. Regiment, faldet ved Sankelmark og Peter Emil Valdemar Frisenette, officersaspirant ved 9. Reg., faldet ved Dybbøl – begge fra Nykøbing Falster

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: