5. jan. 1864: Også Danmark står tøvende over for konferenceforslaget


Kultus- og (indtil 15. september 1861) indenrigsminister Ditlev Gothard Monrad. Fotografi fra 1861.

Konseilspræsident Monrad kan ikke direkte godtage det engelske konferenceforslag, da det vil sætte det danske politiske system på pause under forhandlingerne

England foreslog den 31. december en international konference til løsning af det dansk-tyske spørgsmål, men idéen blev i går modtaget med kølighed i Berlin. De seneste dage har den dog også været debatteret i den danske regering, der ikke kender til Bismarck afvisning. Den nye konseilspræsident D.G. Monrad har diskuteret idéen flere gange med den særlige engelske usending lord Wodehouse, men de ser meget forskelligt på tingene. Særligt er der uenighed om, hvorledes det engelske forslag om “status quo” under konferencen skal tolkes. Wodehouse mener, at det betyder, at det nye Rigsråd ikke må træde sammen, da det så vil ske under den nye Novemberforfatning, som Preussen og Østrig netop opponerer imod. Monrad fremhæver på den anden side, at Novemberforfatningen aldrig vil kunne trækkes “lovligt” tilbage, hvis ikke Rigsrådet kan sammenkaldes, og at der vil være behov for at sammenkalde Rigsrådet for at bevillige penge til de nødvendige militære forberedelser.

Resultatet bliver, at Danmark ikke direkte går ind på konferenceplanerne, men i stedet sender meddelelse til stormagterne om, at Danmark anmoder Londontraktatens underskrivere om mægling, men lader det være op til dem, hvilken form mælingen skal tage.

One comment

  1. What’s up to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web site, and your views
    are fastidious designed for new visitors.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: