14. jan. 1864: Kamp i Det Tyske Forbund. Preussen og Østrig bryder med Forbundet


Det tyske forbunds parlament Forbundsdagen havde til huse i Palais Thrun und Taxis i Frankfurt. Selvom forbundet var en løs sammenslutning, der i magt og indflydelse ikke kunne måle sig med stormagterne Preussen og Østrig, fik det alligevel stor betydning for 1864-krigen. Forbundsdagen i Frankfurt var ofte samlingsstedet for de nationale tyske kræfter der krævede et samlet Tyskland, og som ville varetage alle tyskeres interesser. Også de der hørte til det danske rige. Som hertug over Holsten og Lauenborg var den danske konge også repræsenteret i Forbundsdagen hvilket ofte gav anledning til skænderier. Fotografi fra ca. 1900

Forbundsdagen i Frankfurt forkaster det preussisk-østrigske forslag og sætter dermed sig selv uden for indflydelse

Der er stor uenighed i Det Tyske Forbund mellem Østrig og Preussen på den ene side og så de tyske mellemmagter på den anden. På et møde i dag skal der stemmes om Preussens og Østrigs forslag fra den 28. december 1863 om at rykke ind i Slesvig, hvis ikke Danmark ophæver Novemberforfatningen for Slesvigs vedkommende. Forbundet forkaster imidlertid det preussisk-østrigske forslag, da de mener, det først skal afgøres, hvem der er den retmæssige arving til Slesvig og Holsten. De fleste i Forbundet mener, det er hertug Friedrich af Augustenborg, men det afviser både Østrig og Preussen på det bestemteste: De har begge underskrevet Londontraktaten, der giver hertugdømmerne til Christian 9., og det står de ved.

Efter at de har tabt afstemningen, erklærer Preussen og Østrig i fællesskab, at de nu selv vil gå videre med forberedelse af en besættelse af Slesvig således som foreslået den 28. december. De øvrige tyske stater protesterer, men kan intet gøre, og Det Tyske Forbund har hermed sat sig selv ud på et sidespor. Spørgsmålet er, om det vil være en fordel for Danmark? I hvert fald er spørgsmålet nu forsimplet og er nu en sag direkte mellem Østrig, Preussen og Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: