16. jan. 1864: Ultimatum til Danmark: Træk forfatningen tilbage inden 48 timer, eller der bliver krig!


Danmark har fået indtil udgangen af d. 18. januar til at ophæve Novemberforfatningen. Det vil dog ikke kunne ske på så kort tid uden statskup.

Danmark har fået indtil udgangen af den 18. januar til at ophæve Novemberforfatningen. Det vil dog ikke kunne ske på så kort tid uden et statskup.

I dag præcis kl. 15.00 overrækker Preussen og Østrig et ultimatum til den danske udenrigsminister: Da Novemberforfatningen trådte i kraft den 1. januar, indtrådte der en traktatstridig tilstand. Hvis ikke Novemberforfatningen sættes ud af kraft senest den 18. januar, vil Østrigs og Preussens gesandter forlade København, og de to tyske stormagter vil tage de nødvendige skridt.

Der er ingen tvivl om, at det her drejer sig om en trussel om krig, og ultimatummet kommer samme dag, som Preussen og Østrig har indgået en vidtrækkende politisk aftale om deres aktion mod Danmark. Den danske udenrigsminister Quaade forsøger forgæves at henvise til, at forfatningen ikke kan ophæves så hurtigt uden ved et statskup. Konseilspræsident Monrad opsøger kort tid efter den østrigske gesandt og prøver også at tale ham til fornuft. Monrad beder om seks uger til at ophæve forfatningen på retmæssig vis og siger også, at det virker absurd, at netop kejserriget Østrig kaster sig op som forsvarer af nationalitetsprincippet. Den østrigske gesandt forklarer Monrad, at regeringen i Wien har valget mellem revolution i Tyskland eller krig mod Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: