18. jan. 1864: Krigen nu tæt på uundgåelig: Danmark sender ren afvisning til Østrig og Preussen!


Deutscher_Bund.svg

Danmark afviser det tyske ultimatum, og et preussisk-østrigsk angreb på Slesvig synes nu næsten at være umuligt at undgå …

Den 16. januar modtog Danmark et ultimatum fra Østrig og Preussen om at ophæve Novemberforfatningen inden i dag. Ellers vil de to magter gå ind og besætte Slesvig for at gennemtvinge deres krav. I går anbefalede England og Rusland, at Danmark skulle afvise den korte frist, men ellers sende et imødekommende svar om at ville forsøge at trække forfatningen tilbage på lovlig vis.

I dag sender Danmark imidlertid et køligt og afvisende svar underskrevet af kong Christian 9. Svaret lyder, at Danmark ser sig ude af stand til at imødekomme kravet “allerede af den Grund, at den givne Frist ikke engang tillader at træffe de Forberedelser, som ville være nødvendige for paa lovlig Maade at ophæve Forfatningen”. Der står ikke noget i svaret om at ville prøve at trække forfatningen tilbage på anden vis, og den østrigske og preussiske gesandt i København gør sig nu klar til at forlade Danmark.

Når det danske svar blev så afvisende, skyldes det givetvis stemningen i Danmark og i København. Det danske kongeriges Rigsdag mødes i disse dage, og her er stemningen helt klart, at man ikke skal bøje sig for den tyske pression.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: