19. jan. 1864: Håb for fred!? Monrad nu åben for at imødekomme tyske krav!


Konsejlspræsident Monrad viser nu det format, der skal til for at løse krisen og erklærer sig klar til at trække forfatningen tilbage og finde forståelse med Preussen og Østrig.

Konseilspræsident Monrad viser nu det format, der skal til for at løse krisen og erklærer sig klar til at trække Novemberforfatningen tilbage og finde forståelse med Preussen og Østrig

I går syntes den militære konfrontation med Østrig og Preussen sikker, men i dag synes atter at åbnes et lille håb for fred! I går gav Danmark et køligt svardet østrigsk-preussiske ultimatum, men i dag slår konseilspræsident Monrad mere forsonlige toner an i et statsråd mellem kongen og ministeriet.

Monrad siger til kongen, at ministeriet må indse, at det kan være i rigets interesse at ophæve Novemberforfatningen og søge at sætte noget nyt i stedet, der lever op til aftalerne fra 1851-52. Ministeriet mener nu, at man bør stræbe efter en lovlig ophævelse af Novemberforfatningen for på denne måde at ende striden med de tyske magter. Hvis det lykkes, vil man have undgået krigen, og hvis det mislykkes, har man i det mindste købt sig tid samt støtte hos de neutrale stormagter. Udenrigsminister Quaade har tidligere på dagen meddelt den engelske gesandt, at man nu vil søge en lovlig løsning, og der vil snart udgå meddelelse til de neutrale stormagter om den danske kompromisvillighed.

Den danske regering synes altså nu klar til at bøje af i magtkampen med de tyske magter, og krigen kan altså muligvis endnu undgås.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: