20. jan. 1864: Wrangel tiltræder som leder af de tyske hære. Målet: Tilintetgør den danske hær!


Den øverstbefalende for de tyske styrker, feltmarskal von Wrangel, har fået i opdrag at indslutte den danske hær i Sydslesvig, så der kan gøres en hurtig ende på krigen.

Den øverstbefalende for de tyske styrker, feltmarskal von Wrangel, har fået i opdrag at indeslutte den danske hær i Sydslesvig, så der kan gøres en hurtig ende på krigen

Det er allerede tidligere blevet aftalt mellem Preussen og Østrig, at en preusser skal stå i spidsen for de to landes fælles felttog mod Danmark. I dag sker så den officielle udnævnelse af den 80-årige feltmarskal Friedrich von Wrangel til øverstbefalende for de samlede tyske hære. Papa Wrangel har tidligere givet danskerne problemer som general under treårskrigen 1848-50, og trods den høje alder står der stadig stor respekt om Wrangel.

Selvom han først tiltræder i dag, har Wrangel allerede for en uge siden modtaget en felttogsplan fra den preussiske generalstabschef general Moltke. Heri hedder det, at det største problem ved en krigsførelse mod Danmark er, at selv ved at erobre hele det danske fastland kan man ikke nødvendigvis tvinge en overgivelse igennem. Det skyldes, at Danmarks overlegenhed til søs kan bruges til at beskytte øerne og hovedstaden. Derfor skal målet for den tyske krigsførelse ikke være landerobringer, men selve den danske hær, som skal tilintetgøres, før den kan trække sig tilbage til flankestillingerne ved Dybbøl og Fredericia. I den forbindelse mener den tyske felttogsplan, at det så afgjort er i tysk interesse, at den danske hær nu har taget opstilling ved Dannevirke i Sydslesvig. Ved at omgå stillingen vil det nemlig give de tyske hære mulighed for at indeslutte hele den danske hær og derved afslutte krigen på kort tid.

Den danske hær har allerede taget opstilling ved Dannevirke, mens den østrigske og preussiske hær er ved at samles i Holsten syd for Ejderen …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: