27. jan. 1864: Monrad afviser, at Slesvig kan deles! Forhandlingerne nu overladt til hæren ved Dannevirke!


Det nationalliberale landstingsmedlem Carl Ploug får i dag Monrads forsinkring om, at en deling af Slesvig er utænkelig

Det nationalliberale landstingsmedlem Carl Ploug får i dag Monrads forsikring om, at en deling af Slesvig er utænkelig

Slesvig er stridens kerne i konflikten mellem Danmark og de tyske magter. Og selvom der ikke er international tradition for at dele områder efter “nationale” skillelinjer, er den tanke imidlertid blevet nævnt et par gange, at en deling af Slesvig muligvis kan være løsningen på den dansk-tyske strid. Indtil videre er det imidlertid blevet ved tanken, og i dag afviser konseilspræsident Monrad i Landstinget, at en deling kan komme på tale.

Det er den nationalliberale løve Carl Ploug, som også er redaktør for Fædrelandet, der beder Monrad bekræfte, at regeringen hverken vil kunne godtage et samlet Slesvig-Holsten eller et selvstændigt Slesvig. Monrad svarer, at de to muligheder er udelukket og tilføjer så ydermere, at han “heller ikke kunde tænke sig Muligheden af at gaa ind paa en Deling af Slesvig.” Carl Ploug svarer, at når han ikke havde spurgt til dette sidste, var det, fordi en deling vil være så upopulær i befolkningen, at næppe noget fornuftigt menneske kunne overveje det.

Nyheden om de tyske magters afvisning af kompromisforslaget er også nået Rigsdagen. De fleste tager det dog med sindsro, og igen er Carl Ploug bedst til at sætte ord på, hvad de radikale nationalliberale føler. Han udtrykker glæde over, at de tyske magter har afvist at modtage de danske indrømmelser og tilføjer, at …

… Forhandlingen maatte blive overdraget de trofaste Mænd, der staar på Dannevirke, og som ikke svigter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: