1. feb. 1864: Agnes Gads dagbog: Krigen er udbrudt!


General de Meza var en af heltene fra treårskrigen 1848-51. Op til krigen i 1864 var den nu mere end 70 årige general øverstkommanderende for de danske styrker i Jylland og Slesvig samt på Fyn.

Agnes Gad hørte om krigsudbruddet d. 1 februar 1864 om eftermiddagen. Her ses general de Meza, som afviste tyskernes krav, om at danskerne skulle rømme Slesvig

Fra og med i dag bringer 1864live Agnes Gads dagbog om krigen i 1864 som updates.

Agnes Gad var datter af præst og konsistorialråd Jørgen Gad, og boede på Gauerslund præstegård i Børkop tæt ved Vejle. Fra krigsudbruddet den 1. februar 1864 og frem til november samme år førte den intelligente og indsigtsfulde præstedatter dagbog, om hvordan man oplevede krigen i 1864 på hjemmefronten. I sin dagbog skriver Agnes Gad om både stort og småt. Der er nyheder fra krigen, som hun skriver om, efterhånden som man hører om dem i Børkop gennem aviser eller rygter. Men der er også notater om, hvordan dagliglivet går videre.

Agnes Gads dagbog bringes i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Fra Agnes Gads dagbog:

Telegram fra Kjøbenhavn til Vejle!

Formiddag:
Krigen er forestaaende. Feltmarschal Wrangel har underrettet Overgeneral de Meza om, at han har Ordre til at besætte Slesvig, og opfordret Meza til at rømme Hertugdømmet; bestemt afslaaet.

Efter afholdt Geheimestatsraadsmøde, i hvilket Kongen har underskrevet et aabent Brev, hvorved Rigsraadvalg udskrives, for Folketinget d. 5. Marts, for Landstinget d. 29. Marts, afreiste Hs. Majestait, Kong Christian den 9. samt Konseilspræsident Monrad iaftes Klok. 11 3/4 til Arméen. Østrigs og Preussens Gesandter have forladt Kjøbenhavn. Forbindelsen mellem Rendsborg 2 Dele er afbrudt fra igaar Eftermiddags. Kong Christians Valgsprog:
“Med Gud for Ære og Ret!”

Eftermiddag:
Krigen er udbrudt! Tydskerne er idag gaaede over Ejderen. De første Skud ere faldne. Samtlige Broer over Sargfloden sprængte. Alt Materiel er i Sikkerhed..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: