1. feb. 1864: Tyske tropper overskrider Ejderen. Krigen er en realitet …


Østrig og Preussen har overskredet grænsen til Slesvig og deres tropper er nu på vej mod Dannevirkestillingen

Østrig og Preussen har overskredet grænsen til Slesvig, og deres tropper er nu på vej mod Dannevirke-stillingen

Efter gårsdagens noteudveksling mellem feltmarskal Wrangel og den danske øverstbefalende general de Meza kommer det ikke som nogen overraskelse. Men tyske tropper har her til morgen kl. 7 overskredet Ejderen flere steder og er gået fra Holsten ind i Slesvig, og der er allerede sket mindre træfninger. Den militære konflikt om hertugdømmet Slesvig er brudt ud.

Den østrigske og preussiske hærs erklærede mål er at besætte Slesvig for at gennemtvinge deres krav over for Danmark om at leve op til dets forpligtelser. Men selvom det officielle mål ikke er at tage hertugdømmerne fra Danmark, er det en fare, som alle må regne med. To preussiske og et østrigsk hærkorps er nu på vej ind i Slesvig. 57 bataljoner infanteri, 39 eskadroner kavaleri og 158 kanoner er på vej mod Dannevirke. I alt en styrke på godt 60.000 mand.

Den danske hær er placeret i Dannevirke bortset fra nogle mindre fremskudte enheder, der primært skal observere og herefter trække sig tilbage bag Dannevirke. Den samlede danske hær, hvor langt størstedelen, ca. 38.000 mand, er placeret ved Dannevirke, tæller 40 bataljoner infanteri, 27 eskadroner kavaleri og 88 kanoner. Særligt de preussiske enheder er dog de danske overlegne i træning og føring.

Der kan ikke forventes de store kampe i dag, og den egentlige kamp om Dannevirke forventes først i de kommende dage. Dannevirke står stærkt i den danske offentligheds bevidsthed og har også kvaliteter som forsvarsværk. Den danske hær er dog ikke talstærk nok til at udnytte det optimalt, ikke mindst da frosten betyder, at der er større farbare strækninger rundt om forsvarsværket end om sommeren. Samtidig kan Dannevirke blive en dødsfælde for den danske hær. Lykkes det preusserne og østrigerne at omgå Dannevirke, kan de omringe stort set hele den danske hær.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: