4. feb. 1864: De Meza inspicerer Dannevirke – Prins Friedrich Carl inspicerer Slien …


dd

Slien dækker Dannevirke mod øst, men hvis det lykkes tyskerne at gå over her, er hele Slesvig og den danske hær truet

To generaler foretager her til eftermiddag afgørende inspektioner af den militære situation. Den danske overgeneral de Meza inspicerer selv personligt Dannevirkestillingen, mens den preussiske øverstkommanderende for 1. preussiske korps, prins Friedrich Carl, danner sig et overblik over mulighederne for på ny at søge overgang over Slien.

Det syn, der møder general de Meza ved Dannevirke, er bekymrende. De danske soldater er ved godt mod, men de mærker nu følgerne af, at de er for få, og at stillingen ikke er helt færdigkonstrueret. Fordi de danske soldater ikke er flere, er der ikke de store muligheder for løbende udskiftninger, der kan give dem hvile væk fra fronten. Samtidig er der så dårlige indkvarteringsforhold, at de har meget svært ved at få hvile overhovedet. Den danske hærs modstandskraft svækkes altså dag for dag. Ikke mindst nu, hvor tyskerne har indtaget hele forterrænet. De Meza har indkaldt til møde med den danske overkommando i dag kl. 18, hvor situationen skal drøftes nærmere.

Samtidig med de Mezas inspektion, er Prins Friedrich Carls 1. preussiske korps, som udgør omkring 1/3 af den fjendtlige hær, i gang med at planlægge et fornyet forsøg på at gå over Slien. Kan preusserne overskride Slien, som løber øst for Dannevirkestillingen, kan hele stillingen presses fra flanken, og muligvis kan den danske hær indesluttes. Det første forsøg mod Mysunde stødte imidlertid på så hård modstand, at den preussiske prins nu kigger længere mod øst til Kappeln, hvor han planlægger at gøre næste forsøg. Stod det til ham, ville han efter en overgang ved Kappeln fortsætte direkte mod Flensborg for at afskære den danske hærs tilbagetogsmulighed. Den øverstkommanderende feltmarskal Wrangel ønsker dog, at han efter en overgang skal gå direkte mod vest, så Dannevirkestillingen kan angribes i flanken. Under alle omstændigheder burde der være gode muligheder for overgang ved det tyndt forsvarende Kappeln, og det besluttes, at et preussisk angreb skal sættes ind den 6. februar om morgenen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: