4. feb. 1864: Kongen og Monrad forlader Dannevirke og drager mod Flensborg


Kong Christian d. 9. bor under sit besøg ved fronten på Gottorp Slot ved Slesvig by

Kong Christian 9. boede under sit besøg ved fronten på Gottorp Slot ved Slesvig by

Som også nævnt i Agnes Gads dagbog har kong Christian 9. og konseilspræsident D.G. Monrad siden 1. februar været til stede i Sydslesvig og boet på Gottorp Slot nær de danske tropper. Kongen ønskede oprindeligt kun selv at tage derned, men Monrad insisterede på at følge med.

I går den 3. februar var kongen om morgenen i Mysunde for at takke de danske styrker, der her slog et angreb tilbage, og om eftermiddagen den 3. var kongen til stede ved Dannevirke, hvor han overværede de hårde kampe om forsvarsstillingens forterræn.

Imidlertid har der i går været et stærkt pres på særligt Monrad og kongens nærmeste for at få kongen til at forlade området ved Dannevirkestillingen. Selvom tropperne givetvis er opmuntrede af majestætens tilstedeværelse, kræver det mange kræfter at garantere hans sikkerhed.

Samtidig står det også klart, at den danske stilling er udsat, og at det kan komme på tale at rømme Dannevirke. I samtaler med ledende militære personer den 3. om aftenen understreger Monrad stillingens politiske vigtighed og siger, at hæren må være villig til at ofre måske op til en tredjedel af sin styrke, men at den dog ikke må sætte sin eksistens på spil. Hertil får han det svar, at hvis hæren mister en tredjedel af sin styrke, vil den ikke længere være operationsdygtig. Monrad slutter af med at sige, at han har ubetinget tillid til overkommandoen over den danske hær, og at uanset hvilken beslutning den end måtte træffe, vil regeringen støtte den.

Herefter lykkes det også at overtale kongen til at forlade Sydslesvig, og den 4. februar om morgenen drager kongen og Monrad mod Flensborg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: