5. feb. 1864: Fædrelandet: Bismarck spiller komedie med Londontraktaten


Fædrelandet bringer i dag det nationalpatriotiske digt "En Sang for danske Piger"

Fædrelandet mener, Bismarcks virkelige hensigt er at løsne de danske bånd til Slesvig

Den 4. februar udråbtes prins Frederik af Augustenborg til hertug af Slesvig og Holsten på torvet i Kiel. Prinsen har siden efteråret 1863 med støtte fra Det Tyske Forbund gjort krav på titlerne. Til gengæld har både Østrig og Preussen afvist hans krav med henvisning til arvefølgebestemmelserne i Londontraktaten, der fastslog, at Christian 9. var den retmæssige hertug. Hvorfor tillader Bismarck og østrigske Rechberg så, at prinsen udråbes i det besatte Kiel, spørger den nationalliberale avis Fædrelandet i dagens udgave. Har Bismarck og Rechberg i sinde ”lige for Næsen af de andre Stormagter at rive Tracktaten [Londontrataten, red.] midtover og indsætte en ny Hertug i Schleswigholstein?”.

Det tror Fædrelandet ikke. I stedet skal det opfattes som et spil for galleriet, der har til hensigt at skræmme den danske konge Christian 9. til at opgive kampen og gå ind på de tyske krav om at lade Slesvig og Holsten være lige tæt (det vil sige utæt) bundet til kongeriget.

Til Fædrelandets artikel kan man måske knytte den kommentar, at hvis det blot var Bismarcks plan, at Slesvig og Danmark skulle have løsere bånd, ville vi være heldigt sluppet.

2 kommentarer

  1. A wonderful job. Super helpful inonimatrfo.

  2. That’s really thinking at a high level

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: